maanantai 16. tammikuuta 2023

Punavankiristeilyllä eli 1918-muistoristeilyllä Santahaminasta Iso-Mjölön saarelle

Punavankiristeily, muistoristeily. Aloitimme tämän tunteikkaan ja ilmaisen risteilyn Hakaniemen rannasta, Rauhanpatsaan ääreltä. Hengitys huurusi, oli viileää. 28.04.2018 oli muistoristeilyn aika saarille, jossa punavankeja kidutettiin ja murhattiin. Tarkemmin sanoen punaisia eli punakaartilaisia. Happi meinasi loppua joukkohaudoilla. Lisään kuvan ja tekstit tuonnempana.

Santahaminan laiturista kävelimme muistomerkille, ja kuuntelimme 1918 vankileirin ja hautapaikan historian esittelyä. Noin 11.30 oli muistopuhe ja kukkien lasku muistomerkillä. Happi meinasi loppua, kuten joukkohaudoilla yleensä, vuoden 1918 luokkasodan metsähaudalla, Santahaminassa.


Tuntui hurjalta kahlata tahi seistä Santahamina kuuluisalla sannalla, hiekalla, ja katsoa kohtaan, jossa teloitettiin sata vuotta sitten punakaartia. Uutta tietoa tuli naiskaartista, että kuinka täällä Santahaminassa oli paremmat ruoka-annokset kuin muissa vankileireillä. Täällä naisten ruoka-annoksissa oli myös ruokaa... Muualla tappoleireilä naisvangeille oli suolaista silliä, ja vesikidustusta, eli käänteistä vesikidutusta, koska vettä säännösteltiin, annettiin suolaista ruokaa, mutta ei vettä. Naiset ja saksalaiset sotilaat - heillä oli suhteita, että naiset saivat mm ruokaa. Mutta luultavimmin suurin osa oli prostituutiota, ihmiskauppaa.


Happi meinasi loppua, kuten joukkohaudoilla yleensä, vuoden 1918 luokkasodan metsähauta, Santahaminassa

Sitten häivyimme Saharaan syömään, kasviskeittolounas maksoi 8,60 egeä. Se oli varuskuntaravintola.


Iso-Mjölön saarella punavankiristeilyllä, Suomen hauskin mies -teos mielessä. Ihmeellisen lämmin sää tällä saarella. 



Tässä luokkasotaan liittyviä kuvallisia tviittejäni tuolta päivältä - ja muutenkin:


Ja luokkasota Viaporissa, esityksessä: Ääniä kuoleman takaa 27.04.2018:
Luokkasota Turuus, Sirkkalan kasarmilla 29.04.2018:

Asiaan liittyvää musiikkia: Kirjojen, tutkimusten, kulttuuritapahtumien, sarjakuvien ja elokuvien lisäksi teattereissa on ollut 1918 luokkasota esillä, ja on yhäkin, tässä sekä trailereita ja teatteriesitysten näytteitä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.