maanantai 16. tammikuuta 2023

Punavankiristeilyllä osa 2: eli 1918-muistoristeilyllä Santahaminasta Iso-Mjölön saarelle

Aloitimme tämän tunteikkaan ja ilmaisen risteilyn Hakaniemenrannasta, Maailman rauha  -patsaan ääreltä. Hengitys huurusi, oli viileää. 28.04.2018 oli muistoristeilyn aika saarille, jossa punavankeja kidutettiin ja murhattiin. Tarkemmin sanoen punaisia eli punakaartilaisia. Happi meinasi loppua joukkohaudoilla. 1918-muistoristeilyn mahdollistivat Työväenperinne ry, Demokraattinen Sivistysliitto, Kansan Sivistystyön Liitto, ja Työväen Sivistysliiton Helsingin opintojärjestö. Tässä lisää kuvia:










Kirjailija, herrasmies ja upseeri, paikoitellen myös puunhalaaja, luontoihminen Jarmo Nieminen kertoi Santahamina vankileirin historiasta kuuluvalla ääneelä, ja kannusti tutkijoita tutkimaan lisää, erityisesti naistutkimus ja naiskaarti, punaisten naistenkaarti. 


Santahaminassa:






















Mutta miksi joukkohaudalla oli kaljatölkkejä? Lahtarit juhlineet? 



Santahaminan laiturista kävelimme muistomerkille, ja kuuntelimme 1918 vankileirin ja hautapaikan historian esittelyä. Noin 11.30 oli muistopuhe ja kukkien lasku muistomerkillä. Happi meinasi loppua, kuten joukkohaudoilla yleensä, vuoden 1918 luokkasodan metsähaudalla, Santahaminassa.









Saharan kasviskeittolounas




Vinhasti ja irvokkaasti heilui maammelippu tuulessa, kun matkustimme saarelta toiselle. Vankileiriltä toiselle. Tästä on kulunut vain sata vuotta. 

Iso-Mjölön saari


Iso-Mjölön saari on tuttu mm Suomen hauskin mies näytelmästä ja elokuvasta




Siellä oli upeita tuulenpesiä, ehkö sellaisia joista Martta Salmela-Järvinen kertoi pysähdyttävässä dokumentissa nimeltä Silta. 


Iso-Mjölön saari oli tuttu Suomen hauskin mies näytelmästä & elokuvasta. Tiirasimme kaukoputkella - ei Byronin makuuhuonetta vaan kotkanpesää...


Tuolla takana on merikotkan pesä. Pesällä on kuhinaa, joten tie oli syystäkin suljettu. 


Muistomerkillä. 














Taustatietoa ja tähelepanua:

Vangit ja vangitsijat: Helsingin vankileirien toiminta ja vankien selviytyminen vankileireillä:
Iso Mjölössä kuolleet Santahaminaan haudatut suomalaiset:



 Tässä juupuupin viideoita, eli surumarssista alakaen punavangin lauluun ja sotaorvon lauluun:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.